Rezultati iskanja
Advanced Tips
Type Example Notes
Fuzzy kettle~ Contain terms that are close to the word kettle, such as cattle
Wild cat* Contain terms that begin with cat, such as category and the extact term cat itself
Exact-Single orange Contain the term orange
Exact-Phrase "dnn is awesome" Contain the exact phase dnn is awesome
OR orange bike Contain the term orange or bike, or both. OR, if used, must be in uppercase
orange OR bike
AND orange AND bike Contain both orange and bike. AND must be in uppercase
Combo (agile OR extreme) AND methodology Contain methodology and must also contain agile and/or extreme
Results per Page:
Limit the search results with the specified tags.
Limit the search results modified within the specified time.
Limit the search results from the specified source.
Search results must be an exact match for the keywords.

Bi želeli videti še preostalo vsebino za člane? - Prijavite se tukaj!

Sestanek z vodstvom MNZ in Policije - obvestilo članstvu
Suzana DRAŠLER
/ Categories: Novice, Novice za člane

Sestanek z vodstvom MNZ in Policije - obvestilo članstvu

Spoštovane kolegice in kolegi!

Obveščamo vas, da smo se danes, 4. septembra 2024, sestali z ministrom za notranje zadeve g. Boštjanom Poklukarjem in generalnim direktorjem policije g. Senadom Jušićem ter njunima ožjima ekipama, in sicer na rednem mesečnem sestanku.

Na sestanku smo govorili o ustreznosti policijskih pooblastili ter zakonodaje, in sicer predvsem v luči dogodkov, ki so se zgodili v zadnjem času (napadi na policiste, problematika na športnih prireditvah …). V zvezi tega bodo podani tudi določeni predlogi za spremembo zakonodaje tako policijske, kot tudi kazenske, in sicer v smeri ustrezne zaščite policistov ter ustreznega sankcioniranja storilcev odklonskih dejanj. V SPS smo poudarili še, da je zadevo potrebno urediti sistemsko, pri čemer pričakujemo, da se bodo v čim večji meri upoštevali tudi naši predlogi in podane rešitve, ki smo jih na to temo pripravili v posameznih naših pobudah o katerih smo vas v zadnjih dveh mesecih sproti obveščali, zaradi česar jih na tem mestu ne navajamo ponovno.

Danes smo ponovno izpostavili naše predloge za spremembe določenih zakonov s ciljem boljše in bolj učinkovite sistemske zaščite policistov pri izvajanju službenih nalog, katere smo predstavili na 49. nujni seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo zakonske spremembe v Državnem zboru dne 30. avgusta 2024.

Obravnavali smo tudi kadrovsko stanje in politiko zaposlovanja v policiji, kjer je trenutno stanje najprej povzel generalni direktor policije in predstavil posamezne podatke in ukrepe za zajezitev negativnega trenda. Zaradi večjega števila prostovoljnih odhodov iz sistema ter upokojitev se je kadrovska situacija v zadnjem letu in pol še dodatno poslabšala, kar obenem pomeni, da se je s tem obremenitev tistih, ki so ostali povečala. Skladno z našimi dosedanjimi dopisi v zvezi te problematike smo odgovorne opozorili, da kadrovskega primanjkljaja ni mogoče reševati le s pomožnimi policisti ampak je nujno potrebno takoj začeti povečevati število zaposlenih in na proaktiven način pristopiti k iskanju kandidatov za policiste, ter preprečiti in zmanjšati negativno kadrovsko fluktuacijo kar mora biti skupen cilj tako policije kot MNZ, z neposredno podporo Vlade Republike Slovenije.

Ob tem je dodaten problem še visoka povprečna starost zaposlenih, saj bo vsako leto pogoje za upokojitev izpolnilo še dodatno število policistov in ostalih uslužbencev policije, IRSNZ in MNZ. Znotraj policije, v sklopu aktivne politike zaposlovanja, deluje tudi delovna skupina (znotraj katere aktivno sodeluje tudi predstavnica SPS), ki išče nove možnosti in pristope k promociji poklica policista, in sicer predvsem v smeri da ga približa mladim (predavanja na šolah, obiskovanje kariernih sejmov, objave na spletnih omrežjih…). Poleg tega sta na VPŠ sedaj možna tudi dva vpisna roka (spomladanski in jesenski). Pripravljajo pa se tudi spremembe pri obravnavi in postopkih študentov Višje policijske šole, ki ne opravijo študijskih obveznosti v roku, tako da se jim ne bi avtomatsko prekinilo delovno razmerje, kar pri številnih ustvari večmesečni zamik pri ponovni sklenitvi pogodbe o zaposlitvi zaradi dodatnega varnostnega preverjanja, zdravniških pregledov,… Zadovoljni smo s to odločitvijo saj smo jo predlagali že pred časom, da bi se to uredilo.

Izpostavili smo tudi, da je poklic policista razvrednoten, policistom se iz leta v leto nalagajo samo še dodatne naloge, poleg tega pa določeni drugi državni organi, ki imajo za nameček celo nekoliko boljšo kadrovsko situacijo, določen del svojih nalog prelagajo na policijo (opravljanje nalog pravosodnih policistov), zaradi česar ni čudno da večjega interesa za zaposlitev v policiji ni. Obenem pa vse našteto vodi še do povečanega števila odhodov zaposlenih iz sistema. Izpostavili smo še, da tudi slabi odnosi med vodstvom in policisti terjajo svoj davek pri odhodih iz sistema. Skratka, časi ko je bilo moč slišati: »naredi tako, če ti pa kaj ni všeč pa pojdi« so minili in je zato potrebno spremeniti tudi dosedanjo prakso na tem področju ter ustrezno prilagoditi miselnost in odnos vodij, ki se mora odražati v ustrezni komunikaciji. Nenazadnje se nove generacije, ki šele prihajajo v sistem bistveno razlikujejo glede vrednot in preživljanja družinskega ter prostega časa, veliko manjša pa je tudi njihova pripadnost sistemu, in sicer v primerjavi s starejšimi kolegi. Praksa, kjer se policiste že za najmanjše napake »pribija na križ« ni dobra ter ne koristi nikomur, saj samo še dodatno priliva olje na ogenj v povezavi z neželenimi odhodi iz sistema.

Na koncu je tekla še beseda glede strokovnih nadzorov. Minister je povedal, da strokovne nadzore odreja generalni direktor policije. Izrednih nadzorov, ki jih lahko odredi minister, izvaja pa jih DPDVN pa se poslužuje le v primerih kjer so si določene informacije in podatki zelo nasprotujoči, potrebno pa je ugotoviti dejansko stanje v posamezni zadevi. Tovrstni nadzori se bodo še naprej odrejali tam kjer bo potrebno. V SPS se zavedamo, da je nadzor potreben vendar želimo, da se pri nadzorih upošteva temeljni cilj, to pa je ugotovitev morebitnih napak pri delu, odprava slednjih in na ta način bolj strokovno, zakonito in učinkovito delo.

Ministra in generalnega direktorja policije smo še pozvali, da pričakujemo njuno aktivno vlogo tudi pri ureditvi ustreznega statusa policistov, vključno z ustreznim plačilom za opravljeno delo. Od obeh pričakujemo, da v imenu institucij, ki ju vodijo seznanijo odgovorne v Vladi Republike Slovenije in na ta način vplivajo na njihov odnos do policije, ki nujno potrebuje tehtne in premišljene ukrepe, da ne pride do zloma sistema.

Zaradi neodložljivih nadaljnjih obveznosti ministra, točka pregleda izvajanja projektov MNZ in razno nista bili obravnavani in bo na to temo v prihajajočem tednu sklican še en sestanek.

S spoštovanjem!

Adil Huselja
predsednik SPS

Številka: 1958/OB-12/2024/1
Datum: 4. 9. 2024

Previous Article Govor predsednika Sindikat policistov Slovenije Adil Huselja na 49. nujni seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo
Next Article Zahteva za pridobitev informacij javnega značaja, povezanih s številom uslužbencev Policije, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev – obvestilo
21 Rate this article:
No rating
Please login or register to post comments.
Postani naš član!

Registracija